Bröllop utomlands

Bröllop utomlands. Idag är det tämligen vanligt att man väljer att gifta sig utomlands. Ofta söker man efter en miljö som känns exotisk, som en strand på en Söderhavsö eller i kärlekens huvudstad Paris. Att gifta sig utomlands brukar ofta kombineras med en smekmånad. Det finns flera sätt att gå tillväga om man vill anordna ett bröllop utomlands. En avgörande förutsättning för att vigsel ska vara juridiskt giltig är att den prästen har en legal vigselrätt i det aktuella landet.

I vissa fall kan man vända sig till de svenska ambassaderna, generalkonsulaten eller svenska kyrka på plats. Men det är inte överallt som dessa institutioner är behöriga att utföra vigslar. För mer information om vilka länder det gäller kan du vända dig direkt till svenska kyrkan eller utrikesdepartementet. I genomsnitt kostar det från ungefär 1 000 till 3 000 kronor för att få en svensk kyrklig vigsel i ett annat land. Då olika regler gäller för olika länder så är det mycket viktigt att du är ute i god tid.

Det finns dock vissa saker som du inte får glömma att ta med dig om ska gifta dig utomlands. Dessa är ett pass, ett intyg om hindersprövning och vigsel, en blankett för kyrklig vigsel och vigselbevis. Har du varit gift tidigare så ska du också ta med ett papper som visar att du är frånskild. Detta kallas för Decree Absolute. Om vigselbeviset är utfärdat lokalt så vänder ni er, efter hemkosten till Sverige, till Skatteverket som gör en registrering.

När du bestämt tid och plats för ditt bröllop utomlands är det hög tid att skicka ut inbjudningskort. Kontrollera också vilka möjligheter det finns för inkvartering på plats. Detta i synnerhet om det är många gäster som är inbjudna till bröllopet. När det gäller själva bröllopsfesten gäller det också att vara ute i god tid med sin planering. Om du tänkt beställa catering till bröllopet så ska du ta dig tid att jämföra vilka olika alternativ som erbjuds. Letar du efter en frisör, make up artist, eller liknande så bör du boka tid så snart som möjligt.