Bröllopsdag

Bröllopsdag.

Bröllopsdagen är den dag då vigseln äger rum. Vidare är det namnet på kommande årsdagar. Somliga av dess årsdagar har fått speciella namn, såsom silver- och guldbröllop. Dessa namn är dock ingalunda officiella. Sedan med att fira bröllopsdag kommer från 1500-talets Tyskland. Troligtvis infördes bröllopsdagen i samband med firande av den katolska kyrkans jubelår.

Och då firade man exempelvis guldbröllop i kyrkan, vilket man inte gör idag. Ceremonin, som brukades i Tyskland ända fram till 1800-talet, nådde Sverige under 1700-talet.  Idag brukar man istället sätta in en notis i morgontidningarnas familjesidor. Kanske bjuder man ut sin bättre hälft på en romantisk middag, eller så reser man bort. Förr föreskrev sedan att paret skulle firas med en dikt, en så kallad personvers. Den trycktes då på gyllene papper.  Enligt tradition firas silverbröllop med fest, presenter och middag.

Samma sak med guldbröllop, men då bör presenterna inte vara hushållsföremål.  Då man uppnått den åldern ska man ha tillräckligt med sådana saker. Presenterna bör därför bestå av lite lyxiga artiklar. Det är dock inte obligatoriskt att fira bröllopsdag. Det är helt upp till paret och man vill fira eller inte. Samma sak gäller beträffande eventuella gratulationer.

För vissa är det viktigt att hålla traditionen vid liv, för andra inte. Om man anordnar en högtidligare fest finns vissa traditioner kvar. Vid dessa minnesbröllop är de firande alltid de viktigaste gästerna. Således föreskriver den gamla seden, att de tågar in, sist av alla, defilerande genom raden av inbjudna.