Bröllopspresent

Bröllopspresent.

När du väljer ut en bröllopspresent ska du göra det med omsorg. Tidigare var det vanligt att brudparet fick köksgeråd till deras nya gemensamma hem. Med tiderna har förändrats och numera bor de flesta par tillsammans före bröllopet. Därför har presenterna under årens lopp ändrat karaktär. Bröllopspresenter är idag ofta upplevelseorienterade. Det kan vara en spa-vistelse, färd med luftballong eller en romantisk middag.

Vissa par upprättar också en presentlista där bröllopsgästerna kan ta del av parets önskemål. En presentlista syftar också till att minimera risken att två gäster köper samma sak till paret samt att detta gör det enkelt för bröllopsgästerna. Detta är ju särskilt olyckligt då bröllopspresenter ofta är ganska dyra. När det gäller presenter och eventuella blommor kan det vara bra att ha ett bord i festsalen där besökarna ställer sina presenter. Enligt de regler som rör vett och etikett ska presenterna inte öppnas efter bröllopsmiddagen, då det försenar dansen. Detta är naturligtvis inget som är skrivet i sten.

Somliga uppfattar kanske att det är ohövligt att inte öppna presenterna samt att tacka givarna. Det är vanligt att presenterna öppnas dagen därpå i sällskap med familj och några närstående vänner. Brudparet bör därefter skicka tackkort för alla presenter de fått. Därför är det bra att ha en lista på vem som givit vad. Kom ihåg att en bröllopspresent ska vara något som brudparet har nytta av och då kanske inte bara för stunden. Hur mycket en bröllopspresent ska kosta finns det inget absolut svar på. Du kan alltid höra med några av de andra bröllopsgästerna och stämma av hur mycket pengar de ämnar avsätta för en bröllopspresent.

Kom dock ihåg att kostnaden på presenten också i viss mån står i relation till hur nära du står brudparet. Vet man att brudparet vill ha en specifik sak, men att den är mycket dyr, kan man ju alltid gå samman med några andra bröllopsgäster. Här gäller den oskrivna regeln att ett par ger dubbelt så mycket som en ensam givare. En bröllopspresent behöver naturligtvis inte vara dyr för att den ska bli uppskattad. Försök istället att tänka på att gåvan ska vara så personlig som möjligt. Det visar att du har tänkt till innan du beslutat dig för bröllopspresent.