Bröllopsresa

Bröllopsresa.

Det är vanligt att man vill kröna sitt bröllop med en resa. Ofta utgör bröllopsresan en välbehövlig vila för brudparet efter alla bröllopsbestyr. Ordet smekmånad används då man förr ofta åkte iväg en hel månad. Syftet med att bruden och brudgummen skulle åka iväg just en hel månad var ett sätt att försäkra sig om att kvinnan under denna tid skulle kunna bli gravid. Idag är det dock inte lika vanligt med att man åker bort en hel månad. Bröllopsresan behöver nödvändigtvis inte heller äga rum direkt efter bröllopet.

Eftersom bröllop ofta tenderar till att bli en dyr historia, kan det finnas ekonomiska skäl att skjuta på resan. Brudparet kan önska sig resecheckar i bröllopspresent för att finansiera resan. Vanliga destinationer för bröllopsresan är romantiska huvudstäder såsom Paris och Rom. Idag åker man också till mer exotiska resmål. De dykningsintresserade bröllopsparet åker kanske till Australien, medan det kulturintresserade åker till New York. De flesta reseföretag har skräddarsydda resor för nygifta. På hotellrummet väntar ofta för de nygifta champagne. Då så många reseföretag satsar stort på att sätta samman en oförglömlig resa för dig och din bättre hälft kan det vara ekonomiskt gynnsamt att jämföra olika priser mellan bolag.

Det är inte helt ovanligt att man också kombinerar bröllopet och bröllopsresan. Populära resmål är då exempelvis Thailand och Spanien, samt naturligtvis Las Vegas. Antingen åker brudparet helt själva, eller så bjuder man med släkt och vänner på resan. Det finns möjlighet att gifta sig på ambassader eller sjömanskyrkor, eller så flyger man helt enkelt ner sin präst från hemförsamlingen. En bröllopsresan är något man ska komma ihåg för resten av sitt liv. Därför kan ett tips vara att skriva resedagbok samt vidare dokumentera resan med fotografier. Det är också traditionsenligt att man skriver vykort till de som varit med på bröllopet.