Bröllopstal

Bröllopstal.

Ett bröllopstal handlar i regel om att lyfta fram personliga egenskaper hos bruden och brudgummen. De som håller tal på bröllopet är i regel släkt och vänner. Men det är toastmastern man i första hand ska gå till och meddela att man har något man vill säga. Traditionen föreskriver att det är brudens far som ska hålla det första talet. I detta tal bör han välkomna samtliga gäster till bröllopet, i synnerhet de som rest långväga för att medverka. Sedan brukar brudens far ta upp några höjdpunkter från brudens liv samt välkomna svärsonen in i familjen.

Därefter är övriga föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och övrig släkt som står på tur i talarlistan. Även om inte alla dessa vill hålla något tal så förväntas det i regel att någon representant från familjerna ska säga något. Det finns fler saker man kan tänka på när man förbereder sig för att hålla ett bröllopstal. Först och främst bör man öva någon dag innan bröllopet. Att öva för en mindre skara är bra. När du talar bör du stå upp så att alla kan identifiera just dig som talare. Dessutom hörs du bättre än om du skulle sitta ner.

Tala högt och tydligt. Det kan vara en god idé att med dig ett manuskript i fickan, men stirra inte för mycket ner i dina papper, då det förtar mycket av kvaliteten på framförandet.  Håll gärna i något när du talar. Det kan vara ett glas eller något annat. Annars finns risken att du känner att du inte vet vad du ska göra av dina händer. Se till att talet är så pass kort så att du inte riskerar att tråka ut någon av bröllopsgästerna. Ofta är det flera än du som ska hålla tal och det kan som middagsgäst vara jobbigt att hålla uppe koncentrationen.

Ett bra bröllopstal kan vara utformat på många olika sätt. Ofta talar man om något man upplevt tillsammans med bruden eller brudgummen. Att kort redogöra för vad som hände under svensexan eller möhippan är också vanligt.