Brudbuketter

Brudbuketter.

Blommor har en central plats på ett bröllop, i synnerhet brudbuketten. Förr föreskrev traditionen att brudbuketten skulle inhandlas av brudgummen. Brudbuketten skulle sedan ges som en gåva till bruden. Beroende av vilka känslor brudgummen ville förmedla så valde han en färg som passade till detta. Anledning till detta är att varje blomfärg har sin speciella mening. Numera är det vanligt att både brudgummen och bruden bestämmer hur brudbuketten ska utformas. Brudbuketten ska matcha det övriga arrangemanget.

I USA har det kommit en ny tradition där bruden har två extra blommor som hon i efterhand sticker in i buketten. Då hon går mot altaret så stannar hon till och ger sin mamma en av blommorna. När vigseln är avslutad ger bruden den andra blomman till sin svärmor. Trenden är att brudbuketten blir allt större och mer avancerad.  De vanligaste blommorna i en brudbukett är rosor, liljor och orkidéer.

Kom dock ihåg att brudbuketten ska matcha bruden. Oberoende av vilken form eller färg man väljer sägs det att en blå blomma i buketten bringar lycka. Den ska också placeras på ett sådant sätt att bara bruden kan se den. För att få en passande brudbukett på man göra en beställning hos floristen ett par månader innan vigseln. Normalpriset på et brudbukett ligger på runt 2000 kronor. Det är ofta möjligt att få titta i ett album med fotografier på olika brudbuketter innan man gör sin beställning.