Brudkläder

Brudkläder. Med brudkläder menas de kläder men också accessoarer som brud har på sig vid bröllop och vigsel. Under början av 1800-talet så blev det kutym att brudklädseln skulle vara färgad vit. Denna tradition har onekligen hållit i sig och idag väljer fortfarande en klar majoritet brudkläder i vitt. I början av 1800-talet så kom också slöjan att bli ett fast inslag i brudutstyrseln. Under denna tid var brudklänningarna långa och det var först på 1940-talet som man började använda sig av korta klänningar. Under slutet av 1950-talet blev rosarutigt och brodyr populärt och på 1960-talet slog kortkort igenom.

Även om en vit är den traditionella färgen på bröllopskläderna så förekommer även pastellfärger som krämvitt, blekrosa och champagne. Men självklart står det var och en fritt att välja brudkläder i den färg som denne önskar. Till brudklänningen är det många som väljer att ikläda sig en brudslöja. Det är en slöja, vanligtvis i den oskuldsfulla vita färgen, som enligt traditionen endast ska bäras vid den första vigseln. Materialet i en brudslöja bör vara tyll eller spets. Brudslöjan kan se ut på lite olika sätt. En del väljer att ha slöjor som släpar i marken medan andra väljer en variant där slöjan endast når till mitten av ryggen.

Vid sidan av brudslöjan så kan bruden välja att bära en brudkrona. Det är en huvudbonad som var vanliga förr. En brudkrona kan vara av flera olika typer av material, däribland pärlor, glas, näver, trä, rötter, halm men också människohår. Till uppsättningen av brudkläder hör också brudhandskar. Dessa handskar, som bör vara vita, bärs av bruden under bröllopsdagen. Brudhandskarnas längd kan dock variera. Har du en klänning som är ärmlös, eller med kort ärm, kan det vara fint med lite längre handskar. Skulle brudklänningen ha en längre ärm kan det vara fint med något längre handskar. Kom dock ihåg att vigselringen inte ska bäras utanpå handskarna.

När det gäller brudunderkläderna så ska dessa passa ihop med övriga den övriga uppsättningen. Således ska du undvika brudunderkläder av ett material eller en viss färg som gör att de syns under brudklänningen. Traditionen föreskriver vitt men crèmefärgade strumpbyxor kan också fungera. I regel brukar bruden också använda något mer exklusiva underkläder än vanligt. För att få vidd på en vid brudklänning så kan bruden med fördelen välja en underkjol av krinolinmodell. Förutom brudkläderna är det vanligt att bruden är försedd med en brudbukett.

Innan man köper brudkläder, eller ber och att få dem uppsydda, är det alltid en god idé att fundera på vilken typ av bröllop som man vill ha. Väljer man att sätta samman ett traditionsenligt bröllop med många gäster så kan det vara läge att satsa på brudkläder av det mer påkostade slaget. Ämnar man emellertid att gifta sig på ett lite med nedtonat sätt, med få om några gäster, så kanske det är läge att satsa på brudkläder som passar i just detta sammanhang. Det är även alltid en bra idé att titta på flera olika aktörer på marknaden som saluför brudkläder.