Brudklänningar

Brudklänningar.

En viktig del av bröllopsbestyren utgörs av att finna en lämplig bröllopsklänning. Det finns flera sätt att gå till väga. Är man duktig på att sy, eller känner någon som är det kan man själv designa sin bröllopsklänning. Kom dock ihåg att det ofta tar lång tid att färdigställa en bröllopsklänning. Först och främst handlar det om att hitta ett tyg som passar. Sedan ska man ta mått och rita upp en mall för hur man ska sy.

Om man hamnar i tidspress eller av annan anledning är oförmögen att fixa sin egen brudklänning kan man alltid köpa eller hyra en. Här gäller det att tänka efter både en och två gånger. En brudklänning är ett plagg man kanske bara kommer att använda en gång. Likväl vill man ofta ha kvar den som ett minne. Nuförtiden finns det en mängd olika bröllopsklänningar. En bröllopsklänning kan ha lång ärm, kort ärm, med eller utan axelband. Längden på klänningarna kan också variera från Prinsessan Dianas släp till kortkort.

Dessutom kan klänningen ha olika detaljer såsom cape, skärp, tygblommor och rosetter. Även färgen kan variera. Den klassiska vita klänningen är fortfarande den vanligaste. Men nu kan man också se krämfärgade, beiga och rosa brudklänningar. Vanligt är att detaljer i olika färger är påsydda. Det finns bröllopsklänningar i olika material, inte bara i siden. Blandmaterial blir allt mer populärt.

Trenden har generellt gått från marängbakelsen under 1980-talet till ett mer avskalat utförande av klänning. Istället är trenden idag att man sätter fokus på detaljer. Hur mycket en brudklänning kostar skiljer sig naturligtvis väldigt mycket åt. Därför kan det vara bra att uppsöka flera olika affärer och sömmerskor för att jämföra priser. Man bör dock komma ihåg att det är ganska dyrt med att få en brudklänning uppsydd. Även om kyrkobröllop fortfarande är populärt har den ökade graden av borgerliga vigslar lett till ett mer individuellt utförande av brudklänningen. Traditionen föreskriver också att brudgummen inte ska få se brudklänningen förens på bröllopsdagen.