Frack

Frack.

En frack är en manlig högtidsdräkt och har så varit under de senaste 150 åren. Den är allt som oftast svart med lång skört baktill. Vidare har den ett slag av siden på jackan. Det är också vanligt att byxorna har sidenrevär. Förutom byxa och jacka hör också en frackskjorta som i regel är vit samt en vit rosett. Har man även en väst ska den också vara vit. Väst bärs dock bara av serveringspersonal samt i begravningssammanhang.

Om man har en svart väst är den till för att användas i ett slutet begravningssammanhang. Speciellt för Uppsala universitet är att rektor bär en gul väst. Frackskjortan har ett skjortbröst i pikétyg samt en styv krage med snibbar. Dessa snibbar kallas också för fadersmördare. Skjortbrösten är försett med flera tomma hålla i vilka bröstknapparna ska fästas. Samma sak gäller även för manschetterna. Manschettknappar kan se olika ut. Men om man ska följa vett och etikett indikerar svart kulör sorg, och bör endast bäras vid begravningar. Till frackutstyrseln tillkommer en rad accessoarer. Det kan vara en vit näsduk i bröstfickan samt tunna svarta strumpor och lackskor. Om man vill bära en huvudbonad bör det vara en cylinderhatt. Kom dock ihåg att denna inte ska bäras när man är inomhus.

Enligt traditionen ska man också ha ett fickur. Numera är dock armbandsur helt accepterat. Man kan emellertid tänka på att ett armbandsur kan vara obekvämt till den starka manschetten. På bröllop får frack enligt traditionen endast bäras om den ceremoniella högtiden äger rum under eftermiddagen. Idag är det dock accepterat om man väljer att bära frack även under kvällen. Det anses dock inte ännu vara accepterat för damer att bära frack. Förutom bröllop kan man bära frack vid akademiska högtider, exempelvis diplomering och promotion.