Håruppsättning

Håruppsättning.

Håruppsättningen ska matcha stilen på klänningen och bröllopsbuketten. I håruppsättningen används ofta likadana blommor som återfinns i buketten. Har man exempelvis valt en klänning i 50-talsstil, vill man kanske ha en håruppsättning i samma stil. Håruppsättningen görs ofta i salong, där man kan få hjälp dels med håret, dels med make up. Att ha olika pärlor i håret är också vanligt. Har man slöja väljer man en håruppsättning som passar denna; ibland är slöjan fäst i håruppsättningen, ibland döljs håruppsättningen av slöjan.

Exempel på olika håruppsättningar är “Grace Kelly-knuten”. Håret kammas slätt bakåt och fästs i en stor knut, som kan liknas vid en bulle. Sedan finns det håruppsättningar där man lockar håret innan uppsättning, för att få framträdande korkskruvslockar. Vidare finns det semi-uppsättningar, där en del av håret en del av håret sätts upp och resten får falla fritt. För dem som inte önskar håruppsättning, samt de som har kort hår är det vanligt att håret antingen smyckas. Men för de som har kort hår finns även löshår som ett alternativ. För dem som har långt hår är svinrygg en vanlig håruppsättning. Det innebär att håret kammas bakåt och man gör en ficka på bakhuvudet där håret viks in och fästs med hårnålar.

En håruppsättning kan variera mycket i pris. Vanligt är dock att de ligger på runt 400 kronor och uppåt. Ofta har man bröllopsklänningen på sig när man gör håruppsättningen. Därmed minskar risken för att frisyren ska fördärvas. Vissa väljer att använda krona - det är dock inte lika vanligt längre - och då är denna  krona en del av håruppsättning och fästs på hjässan. Håruppsättningen görs samma dag som bröllopet. Därför är det bra om man avsätter lite mer tid än beräknat för just detta. Till skillnad från andra, mer vardagliga håruppsättningar, används kanske något mer av spray och hårnålar för extra stadga. Detta då frisyren ska hålla hela dagen och se lika vacker ut på alla foton.