Juveler

Juveler.

Med en juvel avses en slipad ädelsten. De kan ha olika former och färger. Priset kan således skilja mycket. Det är vanligt att man ger sin bättre hälft juveler som morgongåva eller i anslutning till en förlovning.  En ädelsten är ett mineral, sten eller förstelnat material som efter slipning är ett samlarföremål. De vanligaste juvelerna är diamanter, smaragder, rubiner, opaler och safirer. Diamant utgör en av de två mest kända formerna av kol. Den andra är granit.

Diamanters förmåga till stor spridning av samt deras hårdhet  gör att de används i både industriella sammanhang såväl som i smyckestillverkning. Smaragder, den mest sällsynta varianten av mineralet beryll, är färgad grön med spår av krom och ibland järn. Den är en högt värderad ädelsten och är, om man räknar per vikt, den dyraste ädelstenen i hela världen. Rubiner är en röd ädelsten och är en variant av mineralet korund. Färgen orsakas av krom. Namnet betyder röd på latin. Naturliga rubiner är mycket sällsynta.

Det går dock att framställa rubiner på syntetisk väg och dessa är mycket billigare. Opal, som betyder ädelsten på fornindiska, är en amorf mineral vars färg varierar. Vanligt är att dessa färger är synliga samtidigt. Orsaken till detta interferens och diffraktion av ljus. Opaler förekommer i tre varianter och inom dessa grupper finns det variationer. Safirer, ett mineral känt som korund, är enkristallsformen av aluminiumoxid. Det hittas naturligt som ädelstenar eller kan tillverkas syntetiskt för en mängd ändamål.