Morgongåva

Morgongåva.

En morgongåva är den present som brudgummen ger till bruden dagen efter att bröllopet har ägt rum. Traditionen har rötter långt tillbaka i historien och var så långt fram som till 1920 lagstadgad. Morgongåvan var tänkt som en livförsäkring för hustrun. Gåvan kunde då vara ett torp eller ett mindre markområde. Därmed skulle klara sig ekonomiskt ifall mannen dog. Vidare var det också en slags belöning för kvinnans jungfrudom.

Under 1700-talet blev det vanligt med att mannen gav en medaljong som gick att öppna. I den låg en hårlock av mannen eller en handmålad miniatyrbild. När fotografierna blev vanliga var de populära att placera i medaljongen. I dag har morgongåvan mer av en romantisk innebörd och består ofta av ett vackert smycke. Det är heller inte helt ovanligt att bruden får morgongåvan under exempelvis bröllopsresan.

Vanliga typer av smycken är diamanter och färgstenar samt pärlband med odlade pärlor. En morgongåva kan också var en ring som man bör på höger hands ringfinger eller lillfinger. Vill man vara lite innovativ så går det ju naturligtvis att köpa något annat än just ett smycke. Det kan exempelvis vara en romantisk resa eller något helt annat.