Smekmånad

Smekmånad.

Under smekmånaden är det vanligt att brudparet åker på en romantisk resa. Det kan vara ett sätt att koppla efter de hektiska veckorna kring bröllopet. Tidigare skulle smekmånaden vara just en månad, då brudparet skulle ha tid med att bli med barn. Numera kan smekmånaden vara ett par veckor. De flesta resebolagen är speciellt utformade resor för nygifta.

Se dock till att boka bröllopsresan en tid i förväg. Om ni talar om för researrangören att ni ska på bröllopsresa brukar de se till så att de hotellen ni ämnar bo på anstränger sig lite extra för er. Ofta står det en exempelvis en flaska på champagne och väntar på er på hotellrummet. Tidigare var bröllopet en fest som kunde vara i flera dagar och var riktiga sötebrödsdagar. Engelskan ord “honeymoon” (honungsmånad) åsyftar just detta.

Vanliga resmål är Paris, Thailand eller något annat exotiskt ställe. Beroende av vad man har för intressen är det vanligt att brudparet väljer någon plats där det finns rikligt med aktiviteter. Exempelvis kan man under bröllopsresan ta dykarcertifikat eller åka iväg och spela golf. Under smekmånaden var det förr tänkt att bruden och brudgummen skulle lära känna varandra bättre. Men då tiderna förändras och alltfler par kanske levt som sambos i flera år innan de gifter sig har smekmånaden förlorat något av sin grundbetydelse. Det hör till att man under bröllopsresan skickar kort till de som gästat bröllopsfestligheterna.